Opět začínají letní prázdniny (Jak vlastně dopadlo vysvědčení?) a s nimi i 2 nejteplejší měsíce roku, červenec & srpen. I když ne všichni z vás prázdniny mají, určitě se i třeba v kanceláři rádi osvěží. No a čím se nejlépe osvěžit? Samozřejmě, že nějakou pořádně osvěžující a čerstvou limonádou! A já vám dám proto tip na své 3 oblíbené osvěžující limonády 🙂
1) Mátová limonáda
Tak tuto limonádu si určitě spousta z vás dělá, ale protože je to jedna z nejvíce osvěžujících limonád, a to nejen díky štiplavé chuti máty, nemohla tu podle mě chybět 😛
Na 1,5 litru vody si připravíme:
- 15 větších listů máty
- 1/2 citronu
- 1 polévková lžíce medu (já použila pampeliškový 🙂 )
- led
Jdeme na to…
- Lístky máty natrháme/rozkrájíme na menší kousky, aby chuť máty získala na intenzitě a vhodíme je do džbánku s vodou
- Celou limonád ještě osvěžíme ještě šťávou z citronu a naopak dosladíme medem
- Řádně vše promícháme tak, aby se med zcela rozpustil
Podáváme ve sklenici s ledem 🙂 Jinak mimochodem, máta je na pěstování nenáročná, jen je potřeba ji zalévat, takže se hodí i na stůl do kanceláře 😉
2) Tymiánová limonáda
Celkem netradiční limonáda, ke které si nejprve den předem musíte připravit sirup, ale chuť pak fakt stojí za to 😀
Na 1,5 až 2 litry vody si připravíme:
- 200g cukru krystal
- cca 10 větviček tymiánu
- 1 velký, nebo 2 menší citrony
Jdeme na to:
- V menším hrnci si připravíme již zmiňovaný sirup uvařením 0,5 litru vody, cukru a tymiánu až do rozpuštění cukru
- Po vychladnutí přecedíme a necháme vychladit v lednici přes noc
- Ráno před podáváním do sirupu vymačkáme šťávu z citronu a dolijeme zbytkem vody
Je to sice trochu sladší limonáda, ale u nás měla ooooobrovský úspěch 😀
Okurková limonáda
A na konec trochu netradiční, ale přesto výborná limonáda, tentokrát ne z bylinek, ale ze zeleniny, konkrétně okurky 🙂
Připravíme si na 1,5 litru vody:
- 2 okurky
- 3 lžíce medu (opět může být klidně pampeliškový)
- 2 limetky
A jdeme na to:
- Okurky omyjeme a oloupeme a nakrájené na kousky vložíme do mixéru
- Pečlivě rozmixovanou okurku přelijeme do džbánu společně s 0,5 litru vody
- Celou směs necháme asi 20 minut louhovat v lednici
- Po 20 minutách okurky přecedíme přes jemné síto a dolijeme zbytkem vody
- A limonádu dochutíme šťávou z limetek a medem
Nyní stačí jen dozdobit okurkou skleničku s limonádou, přidat brčko a dobrou chuť!
Tak co, jakou limonádou se nejraději osvěžujete vy? A vyzkoušíte nějakou z těchto?
Doufám, že vám budou chutnat a vyzkoušíte třeba i zmrzliny (sice jeden z prvních článků, snad ale i tak budou chutnat 🙂 )
Čau Miška (a krásné prázdniny!!!!)
Všechny limošky jsou super! A ještě přidávám tip na klasickou citronádu.
Do džbánku vymačkejte 1 citrón a dolijte vodou. Slaďte dle chuti, já osobně sladím minimálně.
Krásné léto!
To se mi líbíTo se mi líbí
Mätová je klasika , ktorá nesklame . Veľmi ma zaujala aj tymiánová . Skvelý nápad na článok .
Sissa
To se mi líbíTo se mi líbí